İleri Yaşlarda Ev Güvenliği

İleri Yaşlarda Ev Güvenliği

İleri yaşlarda unutkanlık, işitsel ve görsel algıda yaşanan sorunlar ve hareket kabiliyetinin azalması gibi nedenlerle sıklıkla ev kazalarıyla karşılaşılır. Özellikle mutfak ve banyo kazaları ev kazalarında önemli bir paya sahip. Bu alanlarda düşme ve düşmeye bağlı kafa tramvası, kırık, doku sedelenmesi gibi yaralanmalar 65 yaş ve üzeri bireylerde daha çok görülür. İleri yaştaki bireylerin yaklaşık 1/3’ü düşme gibi kazalar yaşar.

Düşmeler fiziksel olduğu kadar psikolojik sorunlara da yol açar. Düşme korkusu yaşayan ileri yaştaki bireyler gün içinde fazla hareket etmemeye çalışır. Fiziksel hareketleri kısıtlanan bireyler sosyal aktivitelerde de bulunamaz. Bunun sonucunda kendini soyutlayan ileri yaştaki bireylerde stres, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar görülebilir.

Genellikle ihmal, tedbirsizlik ve bilgisizlikle ilişkilendirilen ev kazalarından korunmak için basit ama etkili tedbirler alınabilir. Bu sayede düşme ve yaralanmalarda önemli ölçüde azalma görülür.

Mutfak

Düşme ve kazaların en sık yaşandığı bölüm mutfaklardır. Mutfakta bulunduğunuz sürede kıyafetlerinize dikkat ederek işe başlayabilirsiniz. Kolları uzun ve bol kıyafetler ellerinizi rahat kullanamamanıza neden olur. Bu nedenle kol kısımları dar kıyafetler tercih edebilirsiniz. Elektrikli araçların kablolarının ocak ve fırın gibi cihazların yakınında bulunmadığından emin olun. Böylece çarpılma gibi riskleri minimuma indirebilirsiniz.

Banyo

Banyoda yaşanan kazaların çoğunun nedeni ıslak zeminler. Banyo zeminini mutlaka kaygan olmayan bir materyalle kaplamanız gerekir. Aşırı sıcak su ile meydana gelen yanmalar da ileri yaş bireylerin muzdarip olduğu sorunlardan biri. Banyoda termostat kullanarak ısı ayarını otomatik yapabilirsiniz. İyi bir havalandırma da banyoda zehirlenme gibi istenmeyen durumların yaşanmasını önleyecektir.

Evin Diğer Bölümleri

Özellikle oturma odaları ve salonlarda bulunan rafların kolay ulaşılabilir bir yükseklikte olması gerekir. Çok yüksekte bulunan eşyaları almak için genellikle sandalye ya da merdiven kullanılır. Bu durum düşme riskini artırır. Hareket kabiliyeti sınırlı olan ileri yaşta bireyler için trabzan ve duvara monte edilen tutma kolları gibi önlemler de alınabilir.

Zemin

Kaygan zeminler banyo kadar evin diğer bölümlerinde de düşmelere neden olabilir. Bu nedenle halı ya da kilim gibi zemini kapatacak ve kolayca kaymayacak eşyaları kullanmak gerekir. Yere düşen kaygan nesneler de bireyler için tehlike yaratır. Özellikle görme konusunda rahatsızlık yaşayan 65+ bireyler bu nesnelere basıp düşebilir. Bu nesnelere de dikkat etmekte fayda var.